Humlebagge

Den här lurviga och mysiga baggen är en regelbunden gäst ute vid sommarstugan. Den har det passande namnet Humlebagge, Trichius fasciatus, och både påminner om en humla till utseendet och faktiskt låter som en humla när den flyger.

Trots sina likheter med humlan är de inte alls nära släktingar. I stället tillhör Humlebaggen gruppen bladhorningar och är därför släkt med bl.a. Snytbaggen. Till skillnad från Snytbaggen, som är ett avskytt skadedjur, gillar den pollen och är inte alls intresserad av att äta granplanteringar. Speciellt förtjust verkar vår Humlebagge vara i pollen från Prästkragarna eftersom det är där man oftast hittar honom.





Här var det gott om mumsiga pollen!

Gökblomster

Efter Gökärt kanske det är passande att nämna en annan "gök". Gökblomster, Lychnis flos-cuculi, är en högvuxen och rätt så vanlig nejlikväxt. Man kan nästan gissa att den är nära släkt med Tjärblomster. Medan Tjärblomster oftast växer på väldigt torra platser hittar man istället Gökblomster på fuktiga marker.

Jag surfade runt för att försöka ta reda på vilken koppling även denna blomma kan tänkas ha till göken. Den enda förklaringen jag hittade var aningen långsökt men kanske sann. Gökblomster besöks av en växtsugande insekt som bakar in sina larver i ett skum som liknar spott. Förr trodde man att det var göken som orsakade detta och att det var "gökspott". Även det latinska namnet cuculi relaterar till göken.

Jag har inte medvetet fört in Gökblomster på min äng utan växten har indirekt förts in med andra växter. Jag har tyckt att Gökblomster ser lite skräpig ut och den har inte heller något större naturvårdsvärde. Men när de ändå sitter där får de självklart vara kvar eftersom det ger ett extra färgtillskott och ökar på diversiteten. Vill man odla Gökblomster själv kan man köpa frön.





Är det inte lite gökspott där till vänster... ? Nej kanske inte...

Gökärt

Jag har ett lite speciellt förhållande till Gökärt, Lathyrus linifolius, sen jag i årskurs 1 fick den ärofulla uppgiften att vara utklädd till en sådan på skolavslutningen. På den tiden trodde jag att alla blå och lila ärtväxter var Gökärt.

Lätta kännetecken för att inte förväxla den med andra arter är de tydliga "vingarna" som går längs hela själken och avsaknaden av klängen. Bladen är parbladiga men har oftast bara ett till två par och inte alls så många småblad som andra liknande ärtväxter.

Gökärt är vanlig i hagar, lundar, bryn och ljusa skogar. Vill man odla själv finns frön i välsorterade butiker.

Var namnet kommer i från vet jag inte. Blomman och rotknölarna sägs vara ätbara och anledningen till att den kallas Gökmat på vissa håll. Men var göken kommer in får man nog spekulera i själv.




Delikat? Fin att titta på är den i alla fall...

Humleblomster

Humleblomster, Geum rivale, är inte typisk just för ängsmarker. Den kräver frisk till fuktig mark och kan växa i ganska skuggiga lägen. Man ser den därför på fuktängar men även i glesa lövskogar och gläntor. Humleblomster är vanlig och lätt att känna igen eftersom den knappast liknar någon annan växt.

Det är ett trevligt inslag i den mer vildväxande delen av trädgården. Man kan odla Humleblomster själv om man vill men den är vanligt förekommande ute i naturen.




Namnet Humleblomster sägs komma ifrån att det ska likna en humlas bakkropp om man tittar in i själva blomman. Ett mer roligt smeknamn på den är "Mormors nattmössa".

Mandelblomma

Mandelblomma, Saxifraga granulata, är en fin liten blomma som är lätt att känna igen. Det svenska namnet kommer från dess doft.

Att odla Mandelblomman är lätt. Frön finns i handeln och jag hade inga problem att få dem att gro. Mandelblomman trivs sen bäst på soliga och torra växtplatser.



Skönheten och ogräset

Jag har nyligen köpt en ny digitalkamera och experimenterade lite med makro-funktionen i helgen. Det är ingen avancerad systemkamera så jag är förvånad över hur bra bilderna ändå blev. Nu har jag rätt många fina närbilder på blommor och jag tänker visa en del av dem här på min blogg. Fler bilder kommer det garanterat bli i sommar eftersom jag fått mersmak. Här kommer den första bilden:




Bilden visar en Tusensköna, Bellis perennis. Den växer vilt i naturen men man ser den oftast i gräsmattor och rabatter. En del anser den vara ett ogräs som besudlar deras gräsmattor men jag tycker den är jättefin oavsett var den växer. I gräsmattan kring en naturnära sommarstuga piffar snarare den lilla blomman upp den sterila miljön.

Dags att ge sig av...

I ett tidigare inlägg nämnde jag att ett par trastar hade byggt bo i vår Klematis. Även att ungarna hade problem att hålla sig kvar i sitt bo och trillade ur flera gånger. Då tyckte jag det var synd att jag inte tänkte på att ta en bild på ungarna innan jag lyfte tillbaka dem. Det är inte så ofta att man får chansen att komma så nära en liten fågelunge. Men hur gick det egentligen sen?

På midsommarafton fick jag en ny chans då den sista ungen faktiskt satt kvar i busken och förberedde sig på att ta det första steget ut i det riktiga livet (utanför Klematisen). Han hade betydligt mer fjädrar nu och satt på en kvist och såg lite allmänt nonchalant ut medan jag sprang runt med kameran. Det var kul att se att åtminstone en av ungarna hade klarat sig och inte slagit ihjäl sig eller blivit uppäten nere på marken.





Vilken dålig uppfostran! Han höll varje gång "näsan" i vädret tills jag gick därifrån.

Smörboll

Smörboll, Trollius Europaeus, är en pampig växt som är ganska vanlig på näringsrika och friska marker. Den kan bli upp till 70 cm hög och tillhör den sista kategorin ängsväxter som försvinner om marken växer igen. Blommorna är stora och svagt väldoftande.

Smörboll tillhör Ranunkelväxterna och påminner lite om smörblommorna men de går knappast att förväxla, speciellt inte när den står i blom. Annars kan man lätt känna igen den på bladen som är blanka och hårda medan närbesläktade arter har ludna och matta blad.

Smörbollar är väldigt dekorativa och ett måste om man som jag anlägger en egen äng. Man kan köpa frön till den vilda formen av Smörboll ute i handeln men det finns även olika hybrider som kan vara fina i trädgården. Smörboll är fridlyst i vissa län.



Det svenska namnet kommer från att blommorna liknar de smörklimpar som flyter upp när man kärnar grädde.

Prästkrage

Prästkragen, Leucanthemum vulgare, är nog den blomma jag förknippar mest med midsommar av någon anledning. Därför passar det bra att skriva ett par rader om den nu två dagar före vår ljusaste afton.

Prästkragen är relativt vanlig och lätt att känna igen. Det var en av de första blommorna jag lärde mig namnet på när jag var barn. Vill man odla den finns frön att köpa på många håll. Det finns även diverse förädlade varianter att tillgå men jag föredrar självklart den vilda formen. Det är endast den som får växa på min äng!




Trevlig midsommar allihopa!

Sten

Att ha mycket sten på sin mark kan vara en plåga. Hur jobbigt är det inte att köra ner spaden i jorden och stöta på ett stort stenblock varje gång? Men gott om sten kan också vara en tillgång.

Även om det är ett tungt arbete att bryta upp stora stenar ur marken så finns det mycket man kan använda dem till. Själv har jag gjort stenpartier med de största blocken där jag sen har planterat diverse fina växter. Mindre stenar har jag använt som kantstenar till rabatter och gjort små "odlingsrösen" i anslutning till min äng. Natursten är ett dekorativt inslag i en trädgård.

Har man gott om sten och är riktigt ambitiös kan man göra en stenmur. Men där går gränsen för vad jag orkar ge mig på. Om man ska göra det riktigt så bör man börja någon meter ner i backen för att få en grund som går djupare än tjälen. Annars är risken att muren rasar så småningom.

Stenkonstruktioner har också ett naturvärde eftersom det ger skydd åt många djur under den kallare delen av året. Av den anledningen får man inte riva stenmurar hur som helst eller flytta stenrösen. Det är i och för sig inte den enda anledningen till att de är skyddade eftersom det även finns ett kulturellt värde i dem.




De här hagarna ligger inte så långt från sommarstugan. Det är bland de stenigaste markerna jag sett någonstans. Men visst är det vackert?

Jungfrulin

Jungfrulin, Polygala vulgaris, hör till mina favoritväxter. Den är liten men väldigt vacker på nära håll och när den förekommer i stora och täta populationer. I en gammal välskött slåtteräng kan det ibland vara ett blått hav av Jungfrulin.

På grund av att Jungfrulin är så liten växt så försvinner den snabbt om marken får växa igen. Det vanliga blå jungfrulinet är idag ganska vanligt förekommande och räknas inte som en hotad art men det finns mer sällsynta varianter. Som kul kuriosa så sprids fröna med hjälp av myror.

 



Till vänster: Vanligt Jungfrulin
Till höger: Det mer sällsynta och violetta Toppjungfrulinet (Polygara comosa)


Mums! Solrosfrön!

Min syster gjorde idag lite reklam för min nystartade blogg på hennes egen sida. Där skrev hon att det är ett rikt växtliv ute vid vår sommarstuga eftersom jag planterar och fixar hela tiden. Det gör också att vi har fått gott om fjärilar, humlor och andra trevliga smådjur. På sensommaren får vi alltid besök av en grupp trollsländor som utnyttjar de öppna ytorna under några veckor.

Men när det gäller fågellivet är nog vår far den högst ansvariga för trängeln eftersom han matar dem året om. Jag har aldrig varit med om att vi har haft så mycket fåglar omkring oss som i år. Tjattret i träden är nästan öronbedövande. (Att sedan fågelmaten även attraherar rådjur kan vara lite besvärligt för odlaren)

Tidigare i år har vi haft en familj Koltrastar i bosatta i hängrännan och en familj Blåmesar under taket vid köket. För närvarande bor det Sädesärlor under plåten vid skorstenen, Taltrastar i vår Klematis och vad vi tror är Flugsnappare i den för året nybyggda holken. Det börjar bli lite trångbott kring det lilla torpet.

Den mest originella boplatsen stod ett par Koltrastar för förra året. De valde att bygga bo på en kratta som stod lutad mot en vägg.




  Matplatsen. Men... var tog alla fåglar vägen?

Blåsuga

Blåsugan, Ajuga pyramidalis, är en växt som är svår att förväxla på grund av sitt pyramidformade växtsätt. Den är vanligt förekommande på soliga men inte alltför torra platser. Blåsuga har i dagsläget inget jättestort naturvärde eller kräver speciell hänsyn. Men som alla andra ängsväxter minskar den i antal när marker växer igen.

Jag har inte hittat något ställe som säljer frön men den är lätt att hitta ute i det fria. Det är en originell och kul växt som hör hemma på en äng.




Bilden är inte så jättelyckad eftersom den precis har blommat över. Blommorna som är små och blå-violetta sitter längs stjälken hela vägen ner till marken.

Den bedårande skurken

Så länge jag kan minnas har det alltid funnits minst en hare som har varit regelbundet återkommande ute vid sommarstugan. Jag har inte hittat någon information om harar faktiskt har någon form av boplats men det verkar som de håller till under grunden på gäststugan. Jag brukar kalla haren för "Skurken" eftersom han av ren skadeglädje alltid verkar gilla att knipsa av knopparna på mina planteringar.

När jag var ute i sommarstugan den här helgen såg jag att vi har fått en ny skurk som gäst. En söt liten harpalt som inte verkade ha det minsta respekt för mänsklig närvaro. Han satt lugnt och åt gräs och groblad när jag bara stod ett par meter bort. Att harar ska vara nattaktiva verkar han inte heller ha förstått. Han höll sig runt huset hela söndagen medan vi stökade i trädgården.

Det kanske är dags att döpa vår nya gäst till något annat. Den riktiga skurken är faktiskt sorken som gräver sönder både gräsmatta och rabatter! En riktigt marodör som helt saknar charm!
 



Skurk Junior i full gång med att rensa ogräs mellan jordärtskockorna och rabatten...



Här hade det även varit roligt att infoga bild på två andra unga gäster. I en Klematis har ett par Taltrastar (tror jag) byggt ett bo. I lördags hade en unge trillat ner och satt i rabatten under busken. Jag lyfte upp den orkeslösa lilla stackaren och satte den i boet igen. På söndagen gjorde ett syskon samma utflykt medan vi satt och fikade alldeles intill. Den här gången var det en betydligt mer livlig individ som jag fick lyfta tillbaka.

Nu ligger en säck planteringsjord under busken så de har en krockkudde nästa gång. Risken är att de slår ihjäl sig på stenarna annars. Synd att jag inte tänkte på att ta en bild på de rosa och bara till hälften fjäderbeklädda ungarna. Jag var helt koncentrerad på mitt "rescue mission" just då.

Hagar

Hagmarker blir en parentes på min blogg. Jag tycker ändå det kan vara värt att nämna dem eftersom man kan hitta många av "mina" växter där också. I naturvårds-sammanhang skiljer man på ängar och hagar eftersom de har skillnader i både flora och fauna. 

Ängar är marker som används för foderproduktion och där är det enbart mänsklig påverkan på naturen. Hagar är helt enkelt ett annat ord för betesmarker och där är det främst djuren som formar naturen. Man brukar använda ordet hävd som en term på all slags bruk av gräsmarker (röjning, bränning, slåtter och bete).

Det kan ofta vara en tuffare miljö i en hage. Betesdjuren biter många gånger av växterna närmare marken jämfört med när man slår med lie. De trampar även sönder plantorna och lägger stora mockor över dem. Detta påverkar naturligtvis florans utformning. Även vilken typ av djur som går i hagen har betydelse.




Miljövårdare på jobbet...
 

Slåtter

Slåtter är en gammaldags metod att bruka marken för vinterfoderproduktion. Man slog vegetationen med lie för att sen ta tillvara växtmaterialet i form av hö. Alltså ungefär som idag fast utan maskiner. En skillnad är att man förr i tiden utnyttjade ganska magra och svårtillgängliga markbitar för detta syfte medan man idag använder gödslad mark för en högre produktion. I en gammaldags slåtteräng gynnades örterna och andelen gräs var relativt låg. I den moderna motsvarigheten växter i stort sett bara klöver och bredbladiga gräs.

För att bevara den växtlighet man eftersträvar på en äng måste den slås med lie ett par gånger på säsong. De flesta växter som är anpassade till denna växtplats har en bladrosett nere vid marken och kommer därför ha merparten av sin växtmassa kvar efter slåttern. De är däremot känsliga för att hamna i skuggan av mer högväxta konkurrenter. Konkurrenterna i sin tur mår inte speciellt bra av att slås av med lie eftersom det krävs mycket energi att ersätta all växtmassa de förlorat.

Vanligtvis slog man sin slåtteräng en gång efter midsommar och en gång på hösten. Själv brukar jag slå ängen senare. Det mesta står fortfarande i blom kring midsommar och jag vill ge växterna en chans att fröa av sig. Jag har läst att växterna kan anpassa sig och förskjuta blomningen beroende på när ängen brukar slås. En sådan anpassning är på lång sikt och jag är ganska otålig. Dessutom är jag försiktig eftersom flera arter finns i ganska få exemplar.

Efter att ha fått en endagskurs i gammaldags ängsbruk insåg jag att det är en hel vetenskap om man går till botten med det. Hur lien ska slipas, bladets vinkel mot gräset, kvaliteten på metallen o.s.v. Är lien slö får man slå flera gånger på samma ställe och är den felvinklad trycker man ner gräset i stället för att slå av det. Själv harvar jag på med en trubbig och felvinklad lie men jag har planer på att köpa en ny. Växtligheten mår också bättre av att slås av med ett skarpt snitt istället för att man sliter av dem med kraft.





Här är det dags att vässa lien...

Biologisk mångfald

En gång i tiden vandrade stora betande djur (s.k. megaherbivorer) omkring på våra breddgrader. Dessa höll landskapet öppet och skapade nya ekosystem genom sin påverkan. I och med att de höll skogarna borta gynnades de små och mindre konkurrenskraftiga örterna som vi idag hittar i våra hagar.

Dessa stora växtätare dog ut kring den senaste istiden. Om det var enbart på grund av klimatförändringar eller om människans invandring spelade en betydande roll vet jag inte. Men jag skulle gissa att vi hade ett finger med i spelet. Det positiva vi förde med oss var att vi tog över de utdöda megaherbivorernas roll genom vår boskaps-skötsel och vårt jordbruk.

Fram till förra århundrade har vi nästan uteslutande varit bönder och låtit våra betesdjur bevara de gamla ekosystemen. Sen vi under 1900-talet industrialiserat vårt jordbruk alltmer har arealerna betesmark minskat kraftigt och vuxit igen. Det mesta som är kvar har gödslats sönder för att ge bättre avkastning. En stor del av vårt gamla landskap är borta och många djur och växter är på väg att försvinna till följd av det.

Man kan tycka att det är en typ av konstgjord andning vi sysslar med idag när vi försöker bevara ett landskap som vi inte längre är direkt beroende av och som är dömt att försvinna om vi inte arbetar aktivt för att behålla det. Jag anser självklart att vi ska göra allt vi kan för att bevara vår mångfald. Inte bara för att jag tycker att vårt gamla kulturlandskap är bland det vackraste vi har här i Sverige utan också för att vi har ett ansvar. Det kan dessutom ge oväntade negativa konsekvenser för oss själva om vi passivt ser på när det tynar bort.




Även andra (som den här sällskapliga krabaten) är beroende av våra ängar.

Ny design

Det här är första gången jag skapar en blogg och jag har aldrig pysslat med egen hemsida förut så det har varit lite lurigt att få till en personlig touch på layouten. Jag har fått prova mig fram genom att ändra lite olika värden för att se vad de egentligen gör. Det har varit tidskrävande men jag är ganska nöjd med resultatet.

Det har nog hjäpt att jag programmerade i Pascal en gång på datorns forntid. Inte för att jag begrep mycket av den här koden i början men efterhand började det mesta klarna.

Svinrot

Svinrot, Scorzonera humilis, ser inte så värst märkvärdig ut och blomningen är kort i maj-juni. Under största delen av sommaren ser man bara bladen. Trots det hör Svinrot hemma i fina ängs- och hagmarker och stora bestånd är en indikator på att marken är välskött.

Själv har jag haft lite problem med att få växten etablerad. Någon enstaka blomma kunde man se förra året men mest är det blad. Jag har inte hittat någonstans där man kan köpa frön utan mina exemplar har jag flyttat dit. Svinrot har en tjock rot som går djupt ner i marken (likt maskrosens) och jag funderar på om jag har skadat rotsystemet för mycket. Förra året plockade jag och spred ut egna frön som jag tog från ett stort bestånd i närheten av där jag bor. I år kommer det upp en hel del små blad men jag får avvakta och se vad som händer.





Själv har jag inte så här rikligt med Svinrot. Bilden är tagen i ett parkområde i Linköping.

RSS 2.0